FIESTAS EN TARRAGONA

Fiestas en Tarragona: Festes de Santa Tecla, Carnaval de Tarragona, Festes de Sant Magí, Semana Santa de Tarragona

Fiestas en Tarragona Semana Santa
Fiestas en Tarragona Semana Santa

Semana Santa de Tarragona

del 2 al 9 de abril de 2023

 

Consulte aquí las procesiones de la Semana Santa de Tarragona


Fiestas en Tarragona Carnaval 2017
Fiestas en Tarragona Carnaval 2017

Carnaval de Tarragona

Del 10 al 21 de febrero de 2023

 

Consulte aquí el programa del Carnaval de Tarragona


Fiestas en Tarragona Cabalgata de Reyes
Fiestas en Tarragona Cabalgata de Reyes

Fiestas en Tarragona Festes de Santa Tecla Programa y cartel
Fiestas en Tarragona Festes de Santa Tecla

Festes de Santa Tecla en Tarragona

Del 12 al 25 de Septiembre de 2022

 

Consulte aquí el programa de las Fiestas de Santa Tecla en Tarragona


Fiestas en Tarragona Festes de Sant Magí
Fiestas en Tarragona Festes de Sant Magí

Festes de Sant Magí en Tarragona

Del 13 al 19 de agosto de 2016

 

Consulte aquí el programa de las Festes de Sant Magí en Tarragona


Nadal a Tarragona
Nadal a Tarragona

La Navidad en Tarragona

Del 27 de Noviembre de 2015 al 6 de Enero de 2016

 

Consulte aquí el programa de actividades de la Navidad en Tarragona


FIESTAS EN TARRAGONA

 

Tarragona viu intensament la festa amb diferents cicles festius i esdeveniments amb una gran implicació popular. En aquest sentit destaca especialment la festa major de Santa Tecla (declarada festa d'interès turístic nacional per l'Estat espanyol).

En els cicles festius també juguen un paper fonalmental les nombroses associacions i grups de folklore popular. La importància d'aquests grups es pot comprovar en una visita a la Casa de la Festa, equipament que funciona com a museu i seu social de moltes d'aquestes entitats. Així mateix, Tarragona és considerada capital del món casteller, i a banda de disposar de quatre colles pròpies, organitza cada dos anys la cita més important d'aquesta activitat, el Concurs de Castells.

 

SETMANA SANTA

13.jpgTradició i espiritualitat conviuen a la ciutat durant la Setmana Santa. Unes celebracions que la majoria de tarragonins viuen intensament, al marge de les seves creences religioses. El Diumenge de Rams comencen a celebrar-se els diversos viacrucis que organitzen les confraries, germandats i gremis que formen part de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona. Però, sense cap mena de dubte, la més important de totes les manifestacions que es porten a terme durant aquests dies és la processó del Sant Enterrament, el Divendres Sant, documentada des del 1550 i en què intervenen dinou passos, la majoria portats a l'espatlla i pertanyents a les onze entitats que formen part de l'Agrupació. Fa uns quants anys, el Govern de la Generalitat va declarar aquesta processó Festa Tradicional d'Interès Nacional.

 

SANT MAGÍ (19 D’AGOST)

14.jpgSant Magí és el copatró de Tarragona, i en honor seu se celebra la festa major d'estiu. Un dels actes més esperats per tots els tarragonins és l'arribada de l'aigua que ve des de la Brufaganya, i que es reparteix a l'ermita del sant, al Portal del Carro. La processó de Sant Magí, les exhibicions castelleres, les revetlles i les havaneres omplen l'agenda festiva.

 

SANTA TECLA (23 DE SETEMBRE)

15.jpgSanta Tecla és la festa de les festes, la festa major per excel·lència. Una festa popular i participativa que es remunta al 1321 i que l'any 1996 va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, una de les distincions més importants en l'àmbit de la cultura popular del país. L'any 2002 el Govern espanyol va declarar-la Fiesta d'Interés Turístico Nacional, d'àmbit estatal. Aquesta designació ha convertit Santa Tecla en una de les dues festes de Catalunya, i l'única de la demarcació provincial, que posseeix simultàniament aquesta distinció dels governs de la Generalitat i de l'Estat.

Santa Tecla és una de les tradicions populars més riques i vives de tot l'Estat espanyol. Les festes duren dues setmanes, del 15 al 24 de setembre. Són molts els actes que s'hi duen a terme, i és pràcticament impossible seguir-los tots. El model festiu combina el Seguici Popular, que creix any rere any, amb tota una diversitat d'actes amb noms propis molt importants dins del món de l'espectacle. Però també destaquen les manifestacions castelleres o el correfoc, entre d'altres. Els espais històrics de la Part Alta són els més requerits per a tota mena d'actes musicals, folklòrics, teatrals, culturals, infantils, gastronòmics o pirotècnics.

 

CARNAVAL

17.jpgSa Majestat Imperial Carnestoltes i la seva Concubina s'instal·len a la ciutat el dimecres de Carnaval al vespre. L'entrada del rei de la disbauxa s'ha avançat els darrers anys per la gran quantitat d'actes que les entitats de la ciutat organitzen durant els dies que dura el Carnaval. Una àmplia oferta d'actes i balls omplen de gresca aquests dies. L'acte més espectacular és la Rua de Carnaval del dissabte, amb comparses, mascarades, grups de foc, bandes de música i percussió. Aquesta Rua és de les més concorregudes de Catalunya. Però l'acte més genuí és el dimarts de Carnaval, quan té lloc la vetlla, enterrament i crema del Ninot Carnestoltes enmig d'una gran orgia de foc.

SANT JORDI

19.jpgSant Jordi, festa gran per als enamorats catalans. El dia 23 d'abril la Rambla Nova de Tarragona s'omple de roses. I les llibreries també tenen un paper important a la festa. De fet, cada cop són més les persones que s'intercanvien aquest dia un llibre i una rosa. L'actuació de les quatre colles castelleres i el concert de la Banda Unió Musical de Tarragona arrodoneixen la celebració del patró de Catalunya.

 

SANT JOAN

"La nit de Sant Joan és nit d'alegria [...] / Primavera mor, l'hivern es retira [...] / Si mireu les flames del foc de Sant Joan / li veureu les banyes, el barret i els guants." (La Nit de Sant Joan, de Jaume Sisa)La nit de Sant Joan és una nit de fogueres: el solstici d'estiu, la nit més breu de l'any. És una nit màgica, de conjurs i presagis. A Catalunya, el costumari popular tradicional de la nit de Sant Joan és ple de ritus i supersticions. El foc és sempre l'element dominant: és la nit més curta de l'any, quan la flama del Canigó s'escampa arreu dels Països Catalans.

 

NADAL · HOME DELS NASSOS · REIS

Catalunya és un país que rep les influències nadalenques de tot arreu, ja que ha rebut migracions de la resta d'Espanya i recentment d'altres indrets del món. La tradició genuïnament catalana conviu i es barreja amb costums forans. El tió, els Pastorets, el pessebre, la Nit de Nadal i la Missa del Gall, genuïnament catalans, conviuen amb l'arbre de Nadal, la Nochebuena o el Pare Noel. A Tarragona, com en totes les ciutats occidentals, els carrers s'il·luminen i es guarneixen amb motius nadalencs.

L'Home dels Nassos és una vella tradició molt arrelada a la nostra ciutat, inspirada en el déu romà Janus, que tenia dues cares, una amb aspecte d'ancià pel temps que s'acaba i l'altra amb aspecte infantil per l'any que comença. El dia 31 de desembre al matí passeja pels carrers de la ciutat de Tarragona l'Home dels Nassos, amb tants nassos a la cara com dies té l'any. Es tracta d'un ninot amb un gran nassot que es passeja pels carrers més cèntrics repartint caramels des d'un carruatge tirat per cavalls i acompanyat d'una banda de música.

El 5 de gener, al vespre, arriben els Reis d'Orient a l'Escala Reial del Moll de Costa de Tarragona. Els nens i nenes de la ciutat esperen la seva arribada a la ciutat amb el seguici reial carregat de joguines per a tothom. Un cop rebuts per les autoritats, comença el recorregut de la comitiva pels principals carrers de la ciutat, amb carrosses, pastorets, cavalls, etc. El dia 6 és festa tot el dia, i els carrers de la ciutat s'omplen de bicicletes, patins, carretons amb nines i cotxes teledirigits.

 


Si te ha gustado esta página, compártela en