FIESTAS EN VALLS

Fiestas en Valls: cartel y programa de la Festa Major de Sant Joan en Valls, Festa de la Calçotada, els Tres Tombs, la Semana Santa

Fiestas en Valls Festa Major
Fiestas en Valls Festa Major

Festa Major de Sant Joan en Valls

Del 16 al 25 de Junio de 2023

 

Consulte aquí el programa de la Festa Major de Sant Joan en Valls


Fiestas en Valls Cabalgata de Reyes
Fiestas en Valls Cabalgata de Reyes

Fiestas en Valls Gran Festa de la Calçotada
Fiestas en Valls Gran Festa de la Calçotada


Fira de Santa Úrsula en Valls Cartel y Programa
Fira de Santa Úrsula en Valls Cartel y Programa

Fira de Santa Úrsula en Valls

Del 19 al 25 de Octubre de 2015

Consulte aquí el programa de la Fira de Santa Úrsula en Valls


FIESTAS EN VALLS

 

 

Tot l'any: Dimecres i dissabtes - Mercat Setmanal de la Fruita i Verdura

 

La tradició d'aquest mercat, es remunta a l'any 1210, quan el rei Pere el Catòlic va atorgar a la vila el privilegi de fer un mercat públic setmanal. Des de llavors, aquesta dinàmica no s'ha trencat mai, i encara avui vallencs i comarcans es donen cita cada dimecres i dissabte per comprar productes frescos al mercat.

 

Aquest mercat, avui dia remodelat, tot i que manté el mateix criteri d'origen, ofereix els seus productes, repartits en 33 parades, que van des de la plaça de les Garrofes fins a la plaça de l'Oli , passant pels carrers Puntarró, Metges i Carnisseria.

 

 

Tot l'any: Dimecres - Mercat Setmanal de la Roba

 

Valls, Ciutat de Mercats, també compta amb un mercat setmanal de roba tots els dimecres al passeig dels Caputxins.

 

Aquest mercat es va originar a partir d'antic mercat setmanal que ja als anys 1936 es realitzava a El Pati amb la venda del productes de l'època (aluminis, estris vells, romanços, faixes, fils i betes, etc.). L'any 1942, els primers venedors de roba estaven ubicats als voltants de la plaça, i fins l'any 1982 van ocupar tota la plaça d'El Pati, data en la que es va traslladar al passeig dels Caputxins on es troba en l'actualitat.

 

Tot l'any: últim dissabte de cada mes - Mercat del Tracte d'Equins

 

Compra-venda d'animals equins (rucs, someres, mules, matxos, cavalls, ponis ...) i on s'hi podran adquirir carruatges, ornaments i utillatges. També s'ha previst que aquest singular mercat pugui acollir demostracions d'oficis relacionats amb el món dels equins, convertint-se, a la vegada, en una eina de difusió d'aquest ofici. Tindrà lloc al Portal Nou entre les 9 del matí i les 2 del migdia.

 

 

Tot l'any: Primer dissabte de cada mes - Mercat de Brocanters

 

Primer dissabte de cada mes

Des del 5 de juny de l'any 1993, Valls compta amb un mercat de brocanters a la plaça El Pati, que ofereix al visitant la possibilitat d'adquirir tot tipus d'antiguitats.

 

 

Estiu i Hivern: època de rebaixes - Fira de Rebaixes

Època de rebaixes, estiu i hivern

 

Des de l'any 2000, coincidint en les dues èpoques de rebaixes, d'estiu i hivern, regulades per la Direcció General de Comerç, i coincidint amb les activitats de les fires i festes locals, els botiguers de la ciutat ofereixen els seus productes a preus especials a la plaça El Pati.

 

 

Gener, dia 5 - Cavalcada de Reis

El 5 de gener

 

Arribada de Ses Majestats els Reis d'Orient i recorregut pels carrers de la ciutat.

 

 

Gener, diumenge abans de Sant Antoni - Els Tres Tombs

 

La celebració dels Tres Tombs de Sant Antoni a la ciutat de Valls es remunta al segle passat, quan els pagesos portaven els animals al sant per tal que rebessin la seva benedicció i per demanar una bona collita.

 

La Societat de Sant Antoni va reprendre la tradició dels Tres Tombs vallencs la dècada dels vuitanta i avui són considerats com uns dels més típics i concorreguts de tot Catalunya. En cada edició hi participen més de 350 cavalleries, molts carruatges i grans carros carregats de mercaderies que, recordant antigues èpoques, recorren diversos carrers del centre històric de Valls. Els Tres Tombs vallencs permeten als visitants contemplar el "carro de traginers" i el "carro de 4 bocois", ambdós propietat de la Societat de Sant Antoni i considerats els més grans de Catalunya en l'actualitat.

 

 

Gener, mitjans de gener - Exposició Mediterrània d'Aus de Raça / Exposició Internacional Ciutat de Valls.

 

Organitzada per l'Associació de Criadors d'Aus "El Francolí", hi prenen part unes 4.000 aus amb la participació de més de 300 criadors d'arreu d'Europa i l'Estat Espanyol. Les races exposades són, entre d'altres, gallines grans i enanes, palmípedes, galls dindi, coloms de fantasia, conills, cobaies i espècies silvestres (ànecs, cignes, perdius, francolins, faisans, guatlles ...)

 

 

Gener, últim diumenge - La Gran Festa de la Calçotada

 

 

Febrer, dia 2 - Festivitat de la Mare de Deu de la Candela

 

Cada any, la ciutat de Valls commemora la festivitat de la Mare de Déu de la Candela. Aquesta jornada és bàsicament una celebració civicoreligiosa, excepte un cop cada deu anys, en els anys acabats en 1, en què les festes se celebren amb tota la seva esplendor.

 

 

Març o Abril: el dimecres abans del Diumenge de Rams - Mercat de Palmes i Palmons

 

El dimecres abans del diumenge de Rams

En motiu de la celebració del Diumenge de Rams, el visitant pot adquirir la seva palma o palmó artesanal a la plaça El Pati.

 

 

Divendres Sant (Setmana Santa)

 

Processó del Divendres Sant. La ciutat de Valls ha recuperat des del 2003 la processó, convertint-se en una gran celebració religiosa amb la participació de nombroses confraries i germandats. Una oportunitat única per conèixer els passos, autèntiques joies d'art religiós.

 

 

Abril, dia 23 - Sant Jordi

23 d'abril

 

La ciutat de Valls se suma en la celebració d'aquesta Diada amb la venda de llibres i roses pels diferents carrers i places de la ciutat.

 

 

Juny, dies 24 i 25 - Festa Major de Sant Joan

23, 24 i 25 de Juny

 

Coincidint amb la tradicional celebració de l'arribada del solstici d'estiu, comuna a gran part dels indrets de la nostra geografia, Valls viu també la seva festivitat anual més emblemàtica: la Festa Major de Sant Joan, dedicada al patró de la ciutat.

 

El dia 23 al migdia s'inaugura la Festa Major amb una gran tronada al Pati, cèntrica plaça vallenca.

 

A 1/4 d'11 de la nit té lloc la tradicional Sortida de Completes.

Aquest acte es complementa amb una ballada del bestiari popular i amb una exhibició castellera a la plaça del Blat. La nit continua amb les diverses revetlles populars.

 

El dia 24, un cop acabat l'ofici solemne que se celebra a l'església arxiprestal de Sant Joan, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls inicien oficialment la temporada castellera a la plaça del Blat.

 

Al llarg dels tres dies, se celebren altres actes culturals, cívics i esportius i la Festa Major acaba amb un espectacular castell de focs d'artifici, el dia 25 a la nit.

 

 

Agost: primer dimarts i dimecres d'agost - La Firagost

Primer dimecres d'agost i el dimarts anterior

 

La Firagost és una fira d'exposició i venda de productes del camp, de maquinària agrícola, d'alimentació artesanal, entre d'altres coses, i està considerada la Fira-exposició del Camp Català.

 

Durant dues jornades, la ciutat es converteix en un recinte firal d'un quilòmetre i mig de llargada i els carrers coberts per tendals acullen més de 300 expositors de fruita, verdura, plantes, flors, vins, caves, mel, oli, herboristeria, maquinària agrícola, vehicles, ceràmica, artesania, etc.

 

La Firagost es complementa amb exposicions de bonsais, avicultura artística, cavalls, concurs caní de totes les races, cursa de portadors de saques d'avellanes, cercavila i concurs d'arrossegament de cavalleries, balls populars, actuació castellera dels Xiquets de Valls, etc.

 

Aquesta fira és l'activitat que atrau més gent a la ciutat i es calcula que cada any visiten la Firagost unes 100.000 persones, entre vallencs i forasters.

 

Tots els actes que se celebren són gratuïts i de lliure participació. Emmarcada dins els diversos actes de la Diada Nacional de Catalunya, la ciutat de Valls celebra una exhibició castellera de les dues colles de Valls.

 

 

Setembre, dia 10 - Diada Nacional de Catalunya

10 de Setembre

 

Emmarcada dins els diversos actes de la Diada Nacional de Catalunya, la ciutat de Valls celebra una exhibició castellera de les dues colles de Valls. Així mateix, a l'Ajuntament de la vila té lloc un acte acadèmic i al Pati una audició i ballada de sardanes.

 

 

Octubre: primer diumenge després del 21 d'octubre - Fira de Santa Úrsula

 

Actualment la Fira de Santa Úrsula porta a la ciutat diversos actes culturals i cívics entre els que destaca la Festa-foc, amb la participació dels Diables de Valls i de diversos elements del bestiari popular.

 

El màxim atractiu de la fira és l'actuació castellera, cloenda de la temporada a Valls.

 

 

Novembre, dia 1 - La Castanyada

 

1 de novembre - Tot Sants

Seguint la tradició, les entitats vallenques instal·len les seves parades de venda de castanyes als carrers i places de la ciutat.

 

 

Mercat de Nadal a Valls - FICAP, Fira de Capons, Aus i Motius Nadalencs

 

Es fa el penúltim dissabte i diumenge abans de Nadal. Si aquestes dues dates són anteriors al dia 12 de desembre, es trasllada al cap de setmana següent.

 

El Mercat de Nadal té lloc als carrers més emblemàtics del centre històric vallenc i ofereix a petits i grans la possibilitat de reviure el tipisme i l'ambientació d'un dels mercats més arrelats de l'any a la capital de l'Alt Camp.

 

Al Mercat de Nadal hi trobareu una variadíssima oferta d'aus de corral vives, criades de manera casolana, arbres i plantes, verd, figures de pessebre, vins i caves, torrons, mel, dolços, motius nadalencs, tions, productes artesanals, etc.

 

 

Compártenos en Facebook