FIESTAS - FESTES A SANTA COLOMA DE FARNERS

Fiestas - Festes a Santa Coloma de Farners: Festa de la Ratafia y más...

Festa de la Ratafia a Santa Coloma de Farners
Festa de la Ratafia a Santa Coloma de Farners

FIESTAS - FESTES A SANTA COLOMA DE FARNERS


Mercat Setmanal

Actualment Santa Coloma de Farners acull dos mercats setmanals: els dilluns al matí, a la Plaça Farners, i els dissabtes al matí a la Plaça del Firal.

 

Festa del Pelegrí

Cada 20 de gener, centenars de caminants acompanyen al Pare Pelegrí de Tossa de Mar en el seu trajecte fins a l’església de Sant Sebastià, a Santa Coloma de Farners, en l’acompliment del vot que la vila marinera féu al segle XVI per lliurar-se de la pesta. És tradició que els pelegrins reparteixin petxines a la seva arribada a Santa Coloma, un cop s’ha post el sol. També la tradició mana menjar cargols i coca de Sant Sebastià, així com els enganxosos caramels que només es troben en aquesta diada. L’endemà al matí, el Pare Pelegrí i els seus acompanyants emprenen viatge de tornada a Tossa, per anunciar que un any més s’ha acomplert el vot.

 

Festa del Cor de Farners

Com en molts altres llocs de Catalunya, Santa Coloma de Farners té una llarga tradició de cantades de Caramelles per Pasqua, que té el seu punt culminant en la Festa del Cor que se celebra anualment el Dimarts de Pasqua, a Farners. De fet, aquesta diada és la segona festa local, i comença de bon matí despertant tota la població amb coets i petards, per després passar tota la diada a l’esplanada de Farners amb jocs infantils, missa, sardanes, cantada de caramelles, menjar i riure.

 

Aplec de la Sardana

Ciutat de llarga trajectòria sardanista, que ha donat lloc a nombroses cobles (alguna de les quals encara activa avui en dia), i al nomenament de Ciutat Pubilla de la Sardana l’any 1981, Santa Coloma de Farners acull anualment el seu Aplec de la Sardana el darrer diumenge d’abril, que té lloc al Parc de Sant Salvador. Aquest any 2009 se’n celebrarà la XXXIX edició.

 

Fira de la Flor

Al mes de maig, anualment té lloc un concurs-exposició de flors. Iniciat l'any 1953 per celebrar les festes del Mil•lenari, compta amb instal•lacions florals a sota les Mesures de la Plaça Farners, a les escales i voltants de l’Església Parroquial i a diferents zones de la ciutat. A la capella dels Dolors de l’Església Parroquial hi ha muntada la mostra i concurs de flors.  

 

Aplec de Farners

Es tracta d’una celebració en honor de la Verge de Farners, i consisteix en una sèrie d’actes populars i religiosos que tenen lloc a l’ermita de Farners el primer diumenge després de l’Ascensió. 

Fira del pa amb tomàquet

És una iniciativa recent amb l’objectiu de dinamitzar les tradicions al voltant dels 3 grans components de la cuina catalana: el pa, l’oli, i el tomàquet. Durant el mes de de juny tenen lloc un seguit d’activitats culturals i gastronòmiques, amb exposicions, conferències, tastets, música, etc. que tenen per eix central el pa amb tomàquet. La majoria d’activitats es desenvolupen al Parc de Sant Salvador, tot i que hi ha activitats específiques en altres equipaments.

 

Festa de la Revolta

La festa es composa d'activitats didàctiques i divulgatives (xerrades, debats, exposicions), i d'activitats lúdiques (jocs pels menuts, concerts, sopar popular, correfoc...).



 

 

Festa Major

Se celebra el dia 24 de setembre, per honrar el dia que morí el colomenc Sant Dalmau Moner, mestre de novicis de l’orde dominicà, i conegut per la seva fama d’home angèlic, posseïdor del do de la profecia i del miracle. Per compatibilitzar el lleure, la gresca i la xerinola de la Festa Major amb la resta d’activitats de la població, és habitual desplaçar part de la programació cultural i festiva associada a la Festa Major al cap de setmana més proper al 24 de setembre, tot i que els actes d’homenatge al patró de la ciutat es mantenen en la data assenyalada.            

 



Festa de la Ratafia

El segon cap de setmana de novembre té lloc a Santa Coloma de Farners la Festa de la Ratafia, fruit de la tradició popular i la continuitat de la elaboració de ratafia casolana. La Festa de la Ratafia ha esdevingut amb el pas dels anys una manifestació cultural que engloba molts aspectes i s'ha convertit en un referent arreu de Catalunya.

Els eixos bàsics són tres: el Concurs, la Fira i la Festa de la Ratafia. El primer Concurs de la Ratafia data de l'any 1982 i es va fer amb l'objectiu de preservar la tradició de fer ratafia a les llars colomenques. Això ha propiciat la celebració de concursos d'aquest licor tan nostrat a arreu de Catalunya. Actualment es presenten al voltant de 200 ratafies al concurs de Santa Coloma de Farners vingudes de qualsevol punt imaginable.

La Fira de la Ratafia s'ha consolidat com a punt de trobada dels elaboradors d'aquest licor. Podreu trobar totes les ratafies del país. També trobareu una gran mostra de productes artesans per tota la ciutat. La fira és un gran aparador de la vitalitat del sector comercial i turístic del municipi.

La Festa de la Ratafia és una de les dates més esperades per a tots els colomencs i colomenques i atrau a gent de les comarques veïnes. La quantitat d'actes lúdics i culturals converteixen la festa en un espai de descoberta i d'aprenentatge. La Festa de la Ratafia permet gaudir d'un ampli espectre cultural.

 

Trobada de Puntaires

Coincidint amb la Festa de la Ratafia cada any s'apleguen a Santa Coloma més de 500 puntaires vingudes d'arreu del territori català, Catalunya nord, Illes balears i altres punts de l'estat espanyol.