FIESTAS EN IGUALADA


Festa Major de Igualada 2013

Del 21 al 26 de Agosto de 2013

 

Pinche aquí para más información sobre la Festa Major de Igualada 2013


FIESTAS EN IGUALADA

 

 

Festa de Reis

La cavalcada de reis d´Igualada és una de les més antigues de l´Estat Espanyol. Hi ha referències del seu inici l´any 1895. Es caracteritza per l´espectacular desfilada de la comitiva el dia 5 de gener a la tarda, formada per les carrosses dels tres Reis d´Orient i més de 500 patges al darrera curosament vestits, els quals utilitzen escales de fusta per pujar als balcons dels domicilis i reparteixen els regals per tota la ciutat, lliurant-los directament als nens i nenes.

 

reis

 

Els actes que s´organitzen cada any en motiu de la festa dels reis són els següents:

  • Dia 1 de gener a partir de les 11 del matí, al teatre del Cercle Mercantil, recepció per part del Patge Faruk de les cartes dels infants, destinades als Reis d´Orient.
  • Del 29 de desembre al 5 de gener Ràdio Igualada, 103.2 de l´FM, emet missatges radiofònics del Patge Faruk destinats a la mainada.
  • Dia 5 de gener A partir de les 6 de la tarda, arribada de la cavalcada de ses majestats els Reis d´Orient.

 

Els Tres Tombs

L´Antic Gremi de Traginers té cura d´organitzar els actes que permeten als qui tenen animals portar-los a beneir. Cavalls engalanats, belles muntures, carruatges de tota mena i, especialment, la diligència igualadina faran sortir de casa tota la família i ens visitaran moltíssims forasters (17 Gener).

 

tres_tombs
 
 
 

Carnaval


Se celebra després de la Candelera (2 de febrer) i 40 dies abans de Pasqua. En aquesta festa un gran nombre de carrosses i comparses desfilen des de la plaça del Mercat Municipal i participen en el concurs de disfresses.
Al final del seguici el rei Carnestoltes convida tothom a lliurar-se durant uns quants dies de gresca, a la xerinola esbojarrada i a tota mena d´excessos.
La Festa acaba a la plaça de Cal Font amb una gran botifarrada per a totes les comparses que participen en el concurs.

 

carnaval
 
 
 
Processons de Setmana Santa a Igualada

Cicle Pascual
Dins del cicle Pascual destaca el Divendes Sant, a l´església del Roser, es commemora el miracle de la suor del Sant Crist d´Igualada. 


Processons de Setmana Santa


Processó del Sant Crist d’Igualada
El Divendes Sant, a l´església del Roser, es commemora el fet prodigiós de la suor de sang del Sant Crist d´Igualada el 1590. Avui encara se celebra el dimarts de Pasqua una processó, recordant el trasllat de la imatge des de l’església del Roser fins a l’altar de la Minerva de la basílica de Santa Maria. 


Processons del barri de Fàtima
La Cofradía de Jesus Nazareno, María Santíssima de los Dolores y Santo Entierro, fundada el 1969, organitza processons de caire popular, inspirades en les formes tradicionals andaluses. Dijous Sant (Procesión de Nuestro Padre Jesús Nazareno); Divendres Sant (Procesión del Sto. Entierro y María Santísima de los Dolores), i el diumenge de Pasqua al matí (Procesión de Nuestro Señor Resucitado).

 

processo
 
 
 
Sant Joan

flamacanigo4

 

Igualada celebra la festa amb la recollida de la Flama del Canigó, la sortida de la Flama cap a Montserrat, el correfoc i el ball de revetlla (23 Juny).
Més informació a www.flamadelcanigo.com

 
 
 
Festa Major
 
festa_major1

 

Sant Bartomeu (24 d’agost) és el patró que presideix les festes d’agost d’Igualada. Durant una setmana la ciutat bull d’activitats festives i tradicionals. No us podeu perdre el pregó del divendres ni la cercavila tradicional del dissabte, presidida per l’Àliga de la ciutat, on destaquen els gegants de la ciutat, el Tonet Blanquer i la Conxita Teixidora, amb tot el seguici de la resta d’imatgeria festiva. El ball de les cinc places del diumenge és el plat fort de la festa, simultàniament i en diferents places del nucli antic podeu gaudir de multitud de propostes per tots els gustos i edats (ball popular, folk, infantil, rock, DJ, i la popular plaça més verda). La part de la festa més tradicional havia comptat amb una dansa pròpia: La Patera i unes figures humanes: La Moixinganga, ara només són representades puntualment per alguna entitat de la ciutat.

 

 

Diada Nacional de Catalunya

Igualada se suma a la festa amb un acte de recordatori que acostuma a ser una conferència i també, amb alguna activitat musical o sardanística que té com apunt culminant el cant de l'Himne Nacional de Catalunya: Els Segadors (11 Setembre).

 

 

Santa Cecília
 
sta_cecilia

 

El 22 de novembre s’escau la Festa de Santa Cecília, patrona dels músics. Durant tot el mes es duen a terme activitats musicals. Per tal de celebrar aquesta efemèride, a més de la missa en honor de la patrona, el tercer diumenge del mes té lloc una cantada popular de l’Himne de Santa Cecília (música de Concepció Ramió i lletra de Maria Enrich) en què hi participen les corals de la ciutat i una cercavila encapçalada per l’entitat musical portadora de la bandera del gremi.
Dintre de les activitats de tot el mes també cal destacar l’espectacle musical familiar programat conjuntament amb La Xarxa i les Jornades de Música a Debat que organitza cada any l’Escola Municipal de Música, amb ponències i taules de debat que tracten diversos aspectes relacionats amb la música.

 

 

Cicle de Nadal
 
cicle_nadal

 

La Puríssima Concepció (8 Desembre).
Santa Llúcia, celestial advocadessa de cecs i modistes, fa omplir de parades el nucli antic (13 Desembre). Amb el mercat de Santa Llúcia al centre d´Igualada.