FIESTAS EN EL VENDRELL

Festes a El Vendrell

Carnaval de El Vendrell

12 y 13 de Febrero de 2015

 

Consulte aquí el programa del Carnaval de El Vendrell


Fira de Santa Teresa en El Vendrell 2015
Fira de Santa Teresa en El Vendrell 2015

FIESTAS EN EL VENDRELL

 

Los vendrellenses son gente trabajadora con una alma festiva que explota cuando llega el momento de celebrar las fiestas que marcan el ciclo del año. Algunas celebraciones típicas del pueblo tienen un origen ancestral, como el Pa Beneit, que se celebra para las Festas dels Barris, a principios de julio. Otras, siendo más recientes, se han arraigado fuertemente en el pueblo, como la Festa de la Bicicleta. Pero, en El Vendrell, las dos fiestas grandes son la Fiesta Mayor, por Santa Anna, y la Fira, en octubre, que se celebra desde 1829.

 

Enero

Pastorets Infantils y Pastorets del Vendrell (teatral)

Cabalgata de Reyes (tradicional): 5 de enero

Cicle de Joves Intèrprets, en el Auditorio Pau Casals (musical)

San Antonio. Rifa del Cerdo (tradicional): 17 de enero

Campaña del Oli novell y el Vinagre vell, de Les Cuines del Vendrell (gastronómica)

Fiesta Mayor de Sant Vicenç de Calders (tradicional): el día 22 de enero se celebra la Fiesta Mayor de invierno de Sant Vicenç pueblo.

 

Febrero

Cursillos Aprèn a fer xató (gastronómica)

Xatonada Popular (gastronómica): el primer domingo de febrero. Para celebrar el inicio de la temporada gastronómica se organiza una gran fiesta popular con concursos y degustación en la que participan miles de personas.

Feria de productos alimentarios artesanales (gastronómica)

Campaña del Oli novell y el Vinagre vell, de Les Cuines del Vendrell (gastronómica)

Carnaval (tradicional)

Cicle de Joves Intèrprets, en el Auditorio Pau Casals (musical)

Els Tres Tombs (tradicional)

 

Marzo

Cicle de Jazz, en el Auditorio Pau Casals (musical)

Trobada d’aficionats als vehicles d’època (varios)

Campaña de las Favetes, de Les Cuines del Vendrell (gastronómica)

 

Abril

Cicle de Jazz, en el Auditorio Pau Casals (musical)

Diada de San Jorge(tradicional)

Campaña de las Favetes, de Les Cuines del Vendrell (gastronómica)

 

Mayo

Fiesta de la Bicicleta (tradicional): el último domingo de mayo. Es una fiesta llena de color y originalidad con multitud de bicicletas engalanadas y decoradas para la ocasión.

Concurso de Rosas (ferias)

Mercado de la Planta y la Flor (ferias)

Concurso de decoración de balcones (varios)

Cicle de Jazz, en el Auditorio Pau Casals (musical)

Cicle + Músiques, en el Auditorio Pau Casals (musical)

Campaña de la Gamba del Baix Penedès, de Les Cuines del Vendrell (gastronómica)

 

Junio

Llama del Canigó y fuegos de San Juan (tradicional)

Fiestas de Verano en las playas (tradicional)

Turismar (ferias), en Coma-ruga: se celebra para San Juan y alterna actos lúdicos y comerciales. Se instala alrededor del puerto de Coma-ruga y los bailes, los concursos, los fuegos artificiales y otros actos la llenan de color y de fiesta popular.

Cicle + Músiques, en el Auditorio Pau Casals (musical)

Campaña de la Gamba del Baix Penedès, de Les Cuines del Vendrell (gastronómica)

 

Julio

Festival Internacional de Música Pau Casals, en el Auditorio Pau Casals (musical): actúan solistas y agrupaciones orquestales del máximo nivel. El festival se extiende de julio a agosto.

Pa Beneit, Fiestas de los Barrios (tradicional): julio empieza solemnemente con las fiestas del Pa Beneit, una de las tradiciones más originales y características del pueblo. Es una celebración de origen medieval relacionada con el tiempo de la sega.

Actualmente se celebra la primera semana de julio y las parejas, vestidas con guarniciones propias para la ocasión, van a bendecir una coca decorada con claveles. La fiesta dura una semana y cada día se hace un recorrido diferente.

Fiesta Mayor de El Vendrell (tradicional): se celebra a lo largo de cuatro días, del 25 al 28 de julio. San Jaime es la vigilia de la fiesta grande. El 26 de julio, festividad de Santa Ana, patrona del municipio, es el día más importante de la Fiesta Mayor.

Conciertos en los jardines del Museu Deu (musical)

Concierto de agrupaciones inglesas, en Coma-ruga y Sant Salvador (musical)

Bailes de verano, sardanas en la Rambla (musical)

 

Agosto

Festival Internacional de Música Pau Casals, en el Auditorio Pau Casals (musical)

Fiesta de Verano de Sant Vicenç de Calders (tradicional): se celebra la primera semana de agosto. El programa de la fiesta incluye toda clase de actos lúdicos en la calle: bailes, habaneras, sardinada, espectáculos...

Fiesta Mayor de Sant Salvador (tradicional): Sant Salvador celebra la Fiesta Mayor el 6 de agosto. Se hacen bailes en la calle, pasacalles y fuegos artificiales.

Fiesta Mayor de Coma-ruga (tradicional): el 15 de agosto se celebra la Fiesta Mayor de Coma-ruga. Se hacen fuegos artificiales, bailes, espectáculos infantiles...

Conciertos en los jardines del Museu Deu (musical)

Música en la Vila, cada domingo en la plaza Nova (musical): con este nombre se designa un ciclo de conciertos y recitales de grupos dedicados a la recerca de la música tradicional y popular.

Campaña de la Garrofa, de Les Cuines del Vendrell (gastronómica)

 

Septiembre

Diada Nacional de Cataluña, en El Vendrell y las playas (tradicional): 11 de septiembre.

Fiesta del Vino de Sant Vicenç de Calders (gastronómica y bienal): es una fiesta tradicional que se inició con motivo de la recuperación de la única prensa de libra de Cataluña en funcionamiento. Participan diferentes grupos de cultura popular.

Campaña de la Garrofa, de Les Cuines del Vendrell (gastronómica)

 

Octubre

Feria de Santa Teresa (feria): inicialmente tenía lugar el mismo 15 de octubre, pero actualmente se hace coincidir con el fin de semana más próximo, para facilitar la visita a todo el mundo. Es una feria multisectorial.

Feria de Cerámica (feria y bienal): coincide con la Feria de Santa Teresa.

Mostraví (feria y bienal): recoge una exposición y degustación de vinos y cavas, coincidiendo con la Feria de Santa Teresa.

Entimostra (feria y bienal): es una demostración de las actividades llevadas a cabo por las entidades locales.

Fiesta del Peix blau. Fideuá marinero (gastronómica)

 

Noviembre

Concierto de Santa Cecilia, en el Auditorio Pau Casals (musical)

Rostada Popular (gastronómica)

Cicle de Tardor, en el Auditorio Pau Casals (musical)

Campaña del Oli novell y el Vinagre vell, de Les Cuines del Vendrell (gastronómica)

 

Diciembre

Cicle de Tardor, en el Auditorio Pau Casals (musical)

Mercado de Navidad, en El Vendrell (feria)

Concierto del aniversario del nacimiento de Pau Casals, en la iglesia parroquial (musical)

Exposición de pesebres, en El Vendrell (exposición)

Villancicos por las calles del pueblo (musical)

Concierto de San Esteban, en La Lira (musical)

Pastorets Infantils, en La Lira (teatral)

Campaña del Oli novell y el Vinagre vell, de Les Cuines del Vendrell (gastronómica)

 

 

 

 

Diada de Reis al Vendrell

 

La Comissió de Reis del Vendrell va ser fundada l’any 1966 per l’Organització de la Cavalcada de Reis. Des dels seus orígens, aquesta Comissió ha estat formada per persones voluntàries que treballen de forma altruista per tal de poder tenir a la nostra població una cavalcada digna, una desfilada de carrosses de la qual tots els vendrellencs i vendrellenques es puguin sentir orgullosos.


La Comissió de Reis té les portes obertes a totes aquelles persones que en vulguin formar part, des dels nois i noies que fan de patges fins a arribar als membres de la junta que vetllen per tota l’organització de la festa dels Reis d’Orient, passant per tots els col·laboradors aliens que participen en l'àmbit econòmic o professional, els membres de la Comissió i els responsables de les diverses àrees que s'encarreguen dels diferents actes. Així doncs, unes cent cinquanta persones fan possible que aquesta festa sigui apreciada i una de les més reconegudes arreu de la comarca.


L’Ajuntament del Vendrell és un dels puntals bàsics en què la Comissió, que treballa de manera independent, troba tot el suport requerit per dur a terme la festa.

 

Diada de Reis a les platges

 

La màgia que transmet el dia de Reis també es difon per les platges de la nostra vila. Cada any, els nens i nenes que viuen als barris marítims esperen amb il·lusió l’arriba de S.M. els Reis Mags i de tots els patges que els acompanyen.


Ja fa anys (des de 1999) que S M  els Reis Mags també arriben a les platges procedents d’Orient. Una embarcació és la responsable de traslladar-los per mar fins al port de Coma-ruga, on es retroben amb els seus ajudants, els patges, i s’acomoden a les carrosses que els dirigeixen al setial de la plaça dels Germans Trillas. Allà és on tots els nens i nenes que els esperen fan cua per donar-los la carta en què han escrit els desitjos més apreciats que volen rebre de S M els Reis.

 

Carnaval

 

El Carnaval del Vendrell és un festa que convida a viure d’una manera divertida i diferent un dia ple d’emocions i sorpreses. Tot això és possible gràcies a la participació activa i espontània dels ciutadans, que transformen la seva personalitat, convertint-se en allò que els agradaria ser per només un dia.

La festa es comença a celebrar Dijous Gras quan arriba el Carnestoltes a la tarda i ofereix el seu satíric pregó que obre el Carnaval. A partir d’aquí, grans i petits s’emmascaren, es maquillen, es vesteixen, actuen... S’hi impliquen en una festivitat tradicional plena d’alegria i moviment ens convida, doncs, a rebre el nostre estimat Carnestoltes, rei del Carnaval, a ballar al compàs de la nostra característica i espectacular rua de carrosses de divendres, a gaudir de les festes infantils que acaparen tot el cap de setmana, a enterrar la sardina dimecres de Cendra i, en general, a gaudir de la programació que s’ofereix cada any. A més a més, les entitats de la vila també organitzen diverses activitats per als seus socis i conviden a gaudir de la festa amb molta diversió. Val la pena no perdre’s aquesta festivitat de colors i música.

 
Festa de la Bicicleta
 

Des de l’any 1942 se celebra aquesta festa tradicional, originària del Vendrell. S’hi apleguen milers d’afeccionats vinguts de tot arreu que, acollits per la vila, es desplacen pels carrers del municipi sobre dues rodes. Tots els participants porten bicicletes tradicionals, decorades o transformades en carrosses de configuracions espectaculars i molt imaginatives, amb l’objectiu de retre homenatge a aquest mitjà de transport clàssic, ecològic i entranyable.

 

Cada any, la creativitat dels vendrellencs i vendrellenques participants queda palesa a l'hora de dissenyar i confeccionar la temàtica que llueixen les seves bicicletes. Per això, al final del recorregut les autoritats locals lliuren diversos premis, que guardonen l’esforç i agraeixen la forta implicació dels vilatans.

 

Revetlla de Sant Joan

 

La revetlla de Sant Joan és aquell dia esperat en què la nit més curta de l’any ens permet gaudir d’un dia intens, divertit i màgic. Fent referència als seus orígens, la nit del 23 de juny se celebra el solstici d’estiu, és a dir, l’inici del període estival i l’adéu a l’etapa més freda i fosca de l’any.


Per viure la celebració, és típic de tots els catalans encendre fogueres i llançar petards i focs artificials que trenquen la negror del cel omplint-lo de la llum i del color característic de l’estiu. A més a més, tampoc cal oblidar el menjar característic de la nit: la coca de Sant Joan, la qual alguns mengen per postres després de sopar i d’altres per esmorzar després d'una nit plena de moviment. La coca tradicional està elaborada amb fruita, tot i que, actualment, els forners de la vila ens delecten amb diverses especialitats noves de crema, pinyons i, fins i tot, xocolata.

 

Festes del Pa Beneit

 

La Festa del Pa Beneit és una de les tradicions més característiques i emblemàtiques del nostre municipi. El seu origen és medieval (quan el pa era la base de l’alimentació de la població) i es remunta a la benedicció que antigament es feia de la farina vella abans de segar el blat nou. La celebració es duia a terme a la vuitada de Corpus, ja que era la temporada que coincidia amb la sega. Actualment, la festa s’ha traslladat a la primera setmana de juliol i s'ha canviat una mica la manera de celebrar-la, adaptant-la als nous temps. Fa anys que els diversos barris de la vila gaudeixen d’unes festes plenes de diversió i de competitivitat sana: les Festes del Barri.


 Durant una setmana, a cada barri li pertoca un dia per organitzar la seva festa commemorativa, una jornada en què destaca principalment l’emblemàtic pa beneit, l’activitat més relacionada amb els orígens de la festa. Es tracta d’un cercabarri pels carrers de la vila, protagonitzada per diverses parelles que es vesteixen amb els guarniments propis de l’ocasió (pinta, mantellina blanca i clavells vermells al cap i al pit, les noies, i a la solapa, els nois) i que porten a beneir la coca. Així doncs, l’altra protagonista del cercabarri és la coca de sucre, que ha derivat del pa originari i que la noia duu sobre una fusta folrada amb tela blanca i coberta amb una mantellina.


Altres actes lúdics que es realitzen són el repic de campanes i el llançament de coets des del campanar que anuncien l’inici de cada festa, la plantada i la cremada de les originals falles que critiquen els fets més rellevants de l’any, els espectacles infantils que es duen a terme durant el dia, els sopars de veïns de cada barri, els concerts i balls de fi de festa que s’organitzen per a tothom qui vulgui passar una bona vetllada...


Tots els actes tenen la seva essència i les comissions de cada barri s’encarreguen d’organitzar-los tenint en compte cada detall, la qual cosa els permet diferenciar-se dels barris de la competència i guanyar la picabaralla (en el fons amistosa) que hi ha entre ells.


Els barris del Vendrell són, per ordre de celebració, el barri del Serrallo i de la Font de la Menya, el barri de França, el barri de la Carretera, el barri de la Plaça Nova i la Barceloneta, el barri de la Plaça Vella i el barri de la Muntanyeta.

 

Festa Major

 

Com tots els municipis, el Vendrell també posseeix el seu gran dia de festa local. La Festa Major del Vendrell ha sabut combinar els elements més tradicionals amb la modernitat que els temps exigeixen. Així doncs, conserva una identitat pròpia amb la recuperació de balls populars i ofereix alhora espectacles de plena actualitat.

 

La Festa Major se celebra al llarg de quatre dies, del 25 al 28 de juliol. La festivitat de Sant Jaume (dia 25) és el primer dia i correspon a la vigília de la festa gran. Comença amb una espectacular inauguració i, de nit, un magnífic castell de focs fa de preludi del ball.

 

El dia 26 és la festivitat de Santa Anna, patrona de la vila, i és el dia gran de la Festa Major. De bon matí, surten els grallers anunciant l’inici de la festa; aquesta cercavila es coneix com les matinades i es fa des d’uns temps immemorials. Al migdia desfilen pels carrers i les places de la vila tots els grups de cultura popular que, a mesura que van arribant a la plaça Vella, actuen davant de Santa Anna i de totes les autoritats polítiques que es troben al balcó de l’ajuntament.

 

Seguidament es fa l’actuació castellera a càrrec dels Nens del Vendrell. A la tarda es pot escoltar el concert ofert pel Cor- Orfeó Parroquial a l’església i, quan es comença a fer fosc, l’olor de pólvora, el retruny de coets i el toc dels timbals omplen els carrers: és la magnífica cercavila de foc. La cercavila s’acaba amb la carretillada del Ball de Diables del Vendrell a la plaça Vella (només un parell de colles a tot Catalunya ofereixen aquesta actuació, l’origen de la qual es perd en la foscor dels temps).


L’endemà, 27 de juliol i dia de Santa Anneta, continuen diversos espectacles dels quals cal destacar la cercavila popular, en què participen tots els balls populars a més dels castellers (Nens del Vendrell), els Diablons i el Ball de Diables del Vendrell, que a la tarda ens ofereixen l’espectacle de l’acte sacramental a la plaça Nova.

 

I per últim s'acaba amb el dia 28, el Dia del Gos; aquí destaquem com a actes principals d’aquest dia l’actuació del Ball de Malcasats a diferents carrers i places de la vila, l’actuació de l’Esbart vila del Vendrell i, per finalitzar la festa, l’encesa d’un  quilòmetre de traca. El punt final serà una encesa del campanar i, posteriorment, concert de rock per acabar d’amenitzar la nit.

 

Festes d'estiu

 

El Vendrell es caracteritza per la seva extensió geogràfica, la qual s’amplia amb els anys i provoca l’aparició de nous barris i nous sectors al municipi. Per aquesta raó, les festes també augmenten i es facilita als altres sectors de la localitat gaudir d’actes i activitats a prop de casa seva. Aquest seguit de festes es distribueixen pels barris marítims (Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs), Sant Vicenç de Calders, el barri del Puig, la urbanització de l'Oasi...


Aquestes celebracions estan plenes d’activitats per a tothom i esdevenen l'ocasió ideal per gaudir i sortir al carrer durant els dies calorosos d’estiu. A més a més, ens ofereixen l'oportunitat de relacionar-nos tant amb els vilatans i vilatanes, com amb les persones de fora i que vénen a passar les vacances al municipi. Amb aquestes festes s'aconsegueix fomentar la convivència i deixar de banda la rutina de cada dia per compartir bons moments plens d’alegria.


Les diverses associacions que s’encarreguen que aquestes festes es duguin a terme sense cap problema (Associació de Veïns Sant Ramon de Coma-ruga, Associació de Veïns del Francàs, Associació de Veïns de Sant Salvador, Associació Familiar Ferroviària, Associació de Veïns del Puig-Pèlag...) ens presenten cada any una programació d’actes diversa i atractiva, que intenten adaptar al màxim al gust de tothom i de totes les edats.

 

Romeria de Maig del Baix Penedès

 

Des de fa més de vint anys consecutius, el Vendrell té l’ocasió de celebrar un acte que demostra la multiculturalitat de la vila i que obre la localitat a gaudir una tradició pròpia dels vilatans d’origen andalús i extremeny. Es tracta de l’anomenada Romeria de Maig del Baix Penedès, un cap de setmana ple de festa i gastronomia que convida tothom qui ho vulgui a compartir un costum propi de les terres d’Andalusia i Extremadura.


Aquesta festivitat té lloc el tercer cap de setmana de maig de cada any, de manera que es comença a celebrar un divendres al vespre i s’allarga fins diumenge a la tarda. Les entitats organitzadores de l’esdeveniment són les associacions culturals d’Andalusia i d’Extremadura, les quals s’alternen anualment per arranjar la festa amb el recolzament de l’Ajuntament.


D’entre tots els actes que es duen a terme cal destacar-ne, en primer lloc, la inauguració de les casetes de la romeria; en segon lloc, el recorregut en romeria, en el qual els devots acompanyen la verge del Rocío des de la seu de l’associació organitzadora fins a Tomoví, i, per últim, totes les activitats de caràcter lúdic (actuacions, menjars, atraccions, balls, etc.) que es celebren des de la tarda de dissabte fins a les dues de la matinada de diumenge, dia en el qual finalitza la festivitat.


Així doncs, castells de foc, balls, concerts, danses populars, activitats lúdiques i esportives diverses, sopars populars, concursos, espectacles infantils, exposicions, etc. són part de l’atractiu d’aquestes festivitats que fa anys que atrauen el turisme, que proporcionen un valor afegit a la vida dels vendrellencs i vendrellenques i que estan obertes a tothom qui vulgui gaudir d’un mes d’agost actiu.