CARNAVAL DE MATARÓ 2019

Programa del Carnaval de Mataró: en Pellofa, Gran Rua de Carnestoltes, la Vella Quaresma...

del 28 de febrero al 6 de mazo de 2019

Carnaval de Mataró
Carnaval de Mataró

El Carnestoltes  2019 a Mataró se celebrarà del 28 de febrer al 6 de març. La principal novetat fa referència a la Rua que canvia de recorregut i obre una categoria, la comparsa familiar.

 

La Rua és l’acte més multitudinari de la festa i s’ha volgut afavorir a la participació de les persones de mobilitat reduïda fent el recorregut de baixada. Se sortirà des del Nou Parc Central, es baixarà per La Riera i acabarà a la plaça de Santa Anna. Allà es farà el lliurament de premis a les millors comparses, que es distribuiran en dues categories: Comparses Grans (més de 10 persones) i Comparses Familiars (de 3 a 10 persones). Tot seguit, al mateix escenari, començarà el Ball de Carnestoltes que organitza l’Esplai Garbí. Les entitats i associacions participants en el concurs podran optar a aquests guardons: el premi a la millor comparsa dotat amb 500 €, el segon premi, de 300 €, i el premi especial del jurat, de 200 €. El nou premi a la comparsa familiar està dotat amb 200 €. 

 

Un altre dels fets que marcaran el Carnestoltes del 2019 és la celebració del 40è aniversari dels Botargues, la guàrdia personal d’en Pellofa, el rei del Carnestoltes mataroní. Com és tradició, els Botargues apareixeran a tots els actes i abans del Sant Sopar repassaran les seves quatre dècades d’existència.

 

El primer acte de la festa serà el Rebombori de la Mulassa, un acte que anuncia l’adveniment del Carnestoltes, que es farà dissabte 23 de febrer. Organitzat per l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber aplegarà diferents figures festives: la Mulassa de Mataró, el Dofí de Barcelona, els Cercolets de Sant Cugat i la Mula Baba de Girona.

 

 

Però el primer acte del ritual carnestoltesc clàssic serà el repartiment de truites a càrrec de la Hermandà de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa, dijous 28 de febrer.

 

 

En Pellofa XLI farà la seva aparició divendres 1 de març a 2/4 de 9 del vespre a la plaça de Santa Anna, ben acompanyat pels Botargues i també per la Momerota, la Momeroteta i La Banda de l’Agrupació Musical del Maresme.

 

 

Dissabte 2 de març és el dia gran del Carnestoltes mataroní i començarà ja al matí amb el ball de gitanes a les 11.30 h a la plaça de Santa Anna. La música anirà a càrrec de la Principal de La Bisbal i enguany s’ha convidat la Lira Urgavonense d’Arjona (Jaén). L’Associació Cultural Mestres del Gai Saber, organitzadora de l’acte, ballarà també amb l’Esbart Picapoll i Capell de Manresa i el Ball de Gitanes de Santa Perpètua de Mogoda.

 


La tarda de dissabte serà el moment d’omplir els carrers de disfresses i alegria amb la gran Rua, que acabarà amb molta música a l’escenari de la plaça de Santa Anna a càrrec dels grups Reskate, The Cabrians, Bossonaya i PD L-Mental.

 

Diumenge 3 de març al matí serà el dia dels més petits de la casa que despertaran en Pellofa a les 11 davant l’Ajuntament per convidar-lo a ballar amb ells a la plaça de Santa Anna al ritme del grup El Tramvia Blanc.

 

Dimarts 5 de març veurem les darreres passes del rei del Carnestoltes de Mataró que convidarà als assistents al Sant Sopar a partir de les 19.30 h.

 

La festa s’acabarà dimecres 6 de març amb la instal•lació de la capella ardent a l’Ajuntament per plorar el Pellofa XLI i acomiadar-lo a la plaça de la Muralla. L’Enterrament d’en Pellofa és un dels actes més singulars i concorreguts del Carnestoltes mataroní, on es llegeix el testament del personatge i s’escenifica la lluita entre els Vicis (representants d’en Pellofa) i les Velles (representants de la Vella Quaresma). L’acte culminarà amb l’arribada i entronització de la Vella Quaresma a la Plaça de la Peixateria. Allà es descobrirà l’obra de la Vella d’enguany i l’artista que la signa.

 

Durant el regnat d’en Pellofa, l’Ajuntament es convertirà en casa seva i s’hi acompanyarà dels seus ancestres. L’exposició “Les cares d’en Pellofa (1979-2018) mostrarà les màscares dels 40 personatges que han encarnat aquest singular figura del Carnestoltes mataroní. La mostra es podrà veure de l’1 al 6 de març al vestíbul de l’Ajuntament.

 

El Carnestoltes també arribarà a les biblioteques de la ciutat. La Xarxa de Biblioteques de Mataró oferiran dues hores del conte especials els dies 20 i 26 de febrer, mentre que la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro ha programat tallers i contes relacionats amb la festa.

 


Programación del CARNAVAL DE MATARÓ 2019

Programa del Carnaval de Mataro
Programa del Carnaval de Mataro
Programa del Carnaval de Mataro
Programa del Carnaval de Mataro


Programa del Carnaval de Mataro
Programa del Carnaval de Mataro
Programa del Carnaval de Mataro
Programa del Carnaval de Mataro
Programa del Carnaval de Mataro
Programa del Carnaval de Mataro

Programa del Carnaval de Mataro
Programa del Carnaval de Mataro

Compártenos en

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR