CARNAVAL DE MATARÓ 2022

Programa del Carnaval de Mataró: en Pellofa, Gran Rua de Carnestoltes, la Vella Quaresma...

del 24 de febrero al 2 de marzo de 2022

Carnaval de Mataró
Carnaval de Mataró

Programación del CARNAVAL DE MATARÓ 2022

Recuperem la celebració del Carnestoltes al carrer! La Rua de Carnestoltes serà el dissabte 26 de febrer a partir de les 18 h. Sortirà del Parc de Cerdanyola i passarà per l’avinguda de Puig i Cadafalch, la plaça de Granollers, el Camí de la Geganta i acabarà al Parc Central. Allí hi haurà el lliurament de premis a les millors coparses i un ball a càrrec de l’Orquestra La Tropical.

Concurs de comparsesATENCIÓ, NOU PERÍODE D'INSCRIPCIÓ! Hi poden participar les comparses familiars d’entre 3 i 10 persones o bé les comparses grans de més de 10 persones. Les inscripcions es poden fer a través d’aquest enllaç fins el dimecres 23 de febrer a les 23.59 h. Aquest any les comparses participants a la Rua portaran música en directe, que la podrà portar la mateixa comparsa o, en el cas de no tenir-ne la possibilitat, la garantirà l’organització. 

Enguany tindrem Carnestoltes a Mataró! En Pellofa regnarà la ciutat en uns dies marcats per la disbauxa, la disfressa i la sàtira. Haurem de seguir anant amb compte en prevenir contagis indesitjats, i és per això que molts dels actes els celebrarem al Parc Central. I atenció! La Rua canvia de recorregut per garantir espais amplis, i sortirà des del Parc de Cerdanyola per acabar al Parc Central. Gaudiu de la festa!

Dijous 24 de febrer / A partir de les 19 h /

Dijous llarder ens retrobarem al carrer amb el carro de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa, la Momerota i la Momeroteta

Com és tradició, el carro de l'Hermandá de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa passejarà pel centre de la ciutat per celebrar el dijous llarder. La Momerota i la Momeroteta, que fa dies que estan nervioses per tornar a tirar foc, també s'uniran a la festa. Comença el Carnestoltes i tots sortim a donar voltes!

El carro de l'Hermandá de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa sortirà de la plaça de Santa Maria, seguirà pel carrer Nou, la Riera, carrer d'en Pujol, carrer de Sant Cristòfol i plaça de la Peixateria.

La Momerota i la Momeroteta sortiran des de l'Ajuntament, aniran a rebre el carro al carrer Nou, tornaran a baixar per la Riera, seguiran pel carrer d'en Pujol, carrer de Sant Cristòfol i finalitzaran la seva cercavila a la plaça de la Peixateria. 

* acte amb foc

Divendres 25 de febrer / A partir de les 20.30 h / Plaça de l'Ajuntament
Pellofa XLIV

Sortida de la Momerota i la Momeroteta  | 20.30 h des de l'ajuntament

La Momerota i la Momeroteta acompanyada dels grallers pujarà Riera amunt fins al Pati del Cafè Nou per anar veure els Botargues. Tenen moltes ganes de poder tornar a compartir els carrers i el foc amb ells!

El despertar dels Botargues | 20.45 h des del Pati del Cafè Nou

Els Botargues dormen a la Presó durant l'any. És casa seva. És per això que tothom que vulgui podrà acostar-se al Pati del Cafè Nou per veure com es desperta la guàrdia personal d'en Pellofa.

Aparició d'en Pellofa i pregó | 21 h des de la plaça de l'Ajuntament

Des de quin balcó apareixerà en Pellofa XLIV? Amb quina fisonomia ens sorprendrà? Sigui des d'on sigui i de la manera que sigui, el rei del Carnestoltes agafarà les regnes de la ciutat, farà un repàs de l'actualitat i posarà a caldo tots aquells que no s'han portat bé al llarg de l'any.

 

Dissabte 26 de febrer / 11.30 h / Parc Central

El Ball de Gitanes de Mataró torna a ballar als carrers per Carnestoltes acompanyat, com és habitual, de La Principal de la Bisbal. El seguirà el Mossèn Biscuter i la Mulassa. El grup convidat d'aquest any és l'esbart Rocasagna de Gelida. Els protagonistes del matí de dissabte al Parc Central seran la mimosa, els vestits de colors, les danses i el so de cobla.

Dissabte 26 de febrer / 12 h / Diversos indrets

Tres cobles humorístiques arriben a la ciutat gràcies a l'Associació Cultural Cita Flamenca

Els carrers de Cerdanyola s'ompliran de música, disfresses i sàtira amb la participació dels grups de xirigotes: Comparsa Gaditana de BarcelonaChirigota de Barcelona i Comparsa de los Hermanos Márquez.

El recorregut serà: plaça de l'Onze de Setembre, carrer del Rosselló, plaça d'Isla Cristina, carrer de Vitòria i parc de Cerdanyola. 

 

Dissabte 26 de febrer / A partir de les 18 h / Diversos indrets

Torna la rua de Carnestoltes de Mataró

Comparses familiars, d'amics, d'entitats i associacions de famílies d'escoles inundaran Mataró de disfresses, tot passejant-se pels carrers amb l'objectiu de passar una bona estona i, si pot ser, guanyar algun premi. Veurem algun gegant d'escola disfressat? I algun graller emmascarat?

La rua l'encetaran els Botargues, juntament amb en Pellofa i la seva comitiva. Tot seguit, les comparses que s'han apuntat a la rua desfilaran una darrera l'altra. Enguany, i com a novetat, la música en directe serà una de les protagonistes, ja sigui perquè les mateixes comparses duen músics propis o perquè l'organització n'ha ofert a aquells grups participants que no en tenen.

Atenció! La rua té un nou recorregut: sortirà del parc de Cerdanyola, baixarà per l'avinguda de Puig i Cadafalch, plaça de Granollers, camí de la Geganta, plaça d'Espanya i finalitzarà al Parc Central. 

Un cop totes les comparses hagin arribat al Parc Central i el jurat les hagi vist en acció, en Pellofa farà l'entrega de premis. Tot seguit, l'orquestra La Tropical amenitzarà el vespre. Petits i grans podreu moure el cos tot cantant els grans èxits d'ara i d'abans, d'aquí i d'allà. 

 

Diumenge 27 de febrer / A partir de les 11.30 h / Parc Central

Des del Parc Central, els nens i nenes de la ciutat hauran de despertar el rei del Carnestoltes per poder celebrar el ball infantil

Despertem en Pellofa | 11.30 h

En Pellofa no para i està cansat. Dissabte a la nit va anar a dormir tard i no hi ha manera que es desperti. Porteu xiulets, cassoles o qualsevol estri que faci soroll. Hem de despertar el protagonista de la festa, que ha de fer el seu pregó per als infants i participar en el ball infantil!

Ball infantil de Carnestoltes | 12 h

El grup d'animació infantil La Tresca i la Verdesca torna a Mataró amb l'espectacle d'animació Zum. La gresca, el ball i el bon humor de les abelles estan garantits. Petits i grans: veniu disfressats i amb ganes de moure l'esquelet. Que no pari la festa!

 

Dimarts 1 de març / 21 h / Plaça de l'Ajuntament

En Pellofa XLIV sembla que no tingui aturador. Celebra un sopar amb tots els mataronins que el vulguin acompanyar

La Momerota i la Momeroteta sortiran de l'ajuntament per anar a buscar els Botargues a casa seva, La Presó. Un cop allà, baixaran amb foc fins a la plaça de l'Ajuntament per presenciar el gran sopar que els ha promès el rei del Carnestoltes, en Pellofa. Hi haurà música i xerinola. De segur que serà una nit per recordar!

Sortida de la Momerota i la Momeroteta 
20.30 h des de l'ajuntament
Recorregut: La Riera fins al Pati del Cafè Nou

Seguici dels Botargues 
20.45 h des del Pati del Cafè Nou
Recorregut: La Riera, carrer d'en Palau

Sant Sopar 
21 h a la plaça de l'Ajuntament 

* Els recorreguts per arribar al Sant Sopar tenen foc

*Acte amb contingut explícit que pot ferir sensibilitats

 

Dimecres 2 de març / 18 h / Parc Central

Actes de comiat i enterrament del Rei del Carnestoltes mataroní

Després dels excessos, en Pellofa XLIV s'ha mort. Els mataronins que ho desitgin, podran acostar-se al Parc Central per dir-li l'últim adeu al rei del Carnestoltes.

A partir de les 18 h Capella ardent
L'entrada del Parc Central serà el lloc per donar el condol i acomiadar-se d'en Pellofa XLIV. S'espera la presència d'autoritats, cossos policials, eclesiàstics, la comitiva i gran part dels ciutadans de la ciutat.

A les 19.30 h Acte de comiat
Amb tota la solemnitat que el personatge es mereix, se celebrarà l'enterrament d'en Pellofa XLIV. El notari llegirà el testament que ha deixat. Recordeu entonar la cançó: "doneu fe d'aquesta estrofa, són deixalles d'en Pellofa". Tot seguit, els vicis deixaran pas als set pecats i veurem aparèixer la Vella Quaresma de nou. Comencen set setmanes de menjar peix i d'abstinència.

Tot seguit, a la plaça de la Peixateria, entronització de la Vella Quaresma
Un cop acabat l'enterrament al Parc Central, aquells que ho vulguin podran acostar-se a la plaça de la Peixateria per veure com els membres de la Confraria de les Set Setmanes pengen la Vella Quaresma d'enguany. 

 

Diumenge 6 de març / 13 h / Plaça de la Peixateria

Cada diumenge de Quaresma des de 1979 és tradició anar a la plaça de la Peixateria a serrar una pota de la Vella Quaresma. Per fer-ho, els més petits han de portar menjar i beguda perquè els serradors tinguin força per tallar la cama i cantar ben fort la cançó:

"Serra la Vella,
Un plat d'escudella.
Serra la Velló, 
Un plat d'escudelló".

 

Dissabte 19 de març / 17.15 h / Teatre Monumental
12 euros

Vuitena edició del Certamen Carnavalesc de comparses i xirigotes de la ciutat

És el certamen de referència a Catalunya, en el qual les agrupacions carnavalesques mostren el seu repertori en dues modalitats d'interpretació: la comparsa i la xirigota.

En aquesta ocasió actuaran les següents agrupacions catalanes:

Comparsa Gaditana de Barcelona
Tres años de coplas de ida y vuelta

Chirigota Plaza Macael Esplugues de Llobregat
Somos Antología

La Chirigota de Barcelona
Las Trasnochadoras

Comparsa de los Hermanos Márquez
El Robo de Cádiz

I des d'Andalusia:

La Chirigota del Bizcocho: és una agrupació carnavalesca de San José de la Rinconada (Sevilla), la qual dona nom Antonio Álvarez Cordero, Bizcocho. La Chirigota del Bizcocho es presenta al Concurs Oficial d'Agrupacions Carnavalesques (COAC) del Gran Teatre Falla del Carnaval de Cadis des de l'any 2005, amb diferents denominacions. Ens presentaran EL BIZCOSHOW: una història basada en el passat recent de La Chirigota del Bizcocho, un espectacle lamentable a priori, però amb tots els seus aviaments!!

L'acte estarà presentat pels showmans Toni Álvarez (Zika) i Juanma Quintero.

Seguiu les mesures per prevenir la Covid-19.

 

Compártenos en

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR