CARNAVAL DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS 2023

del 16 al 24 de febrero de 2023

Programa del Carnaval de VILAFRANCA DEL PENEDÉS 2023

Després de dues edicions adaptades a les restriccions de la pandèmia de la Covid-19, enguany Vilafranca del Penedès celebrarà un Carnaval amb plena normalitat que tindrà lloc del 16 al 24 de febrer amb el lema “Sobrevi20” amb motiu del 20è aniversari de l’actual format de Carnaval. Aquest dimarts s’ha fet la presentació del programa d’actes amb la presència del tinent d’alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i projecció Exterior, Joan Manel Montfort, del membre de la Comissió de Carnaval Jan Ramírez i del cap del servei de Cultura, Àngel Hom i de la tècnica Clàudia Domènech.

 

Montfort celebrava que, després de dos anys de restriccions, “es pugui desenvolupar un Carnaval amb plenitud, amb tots els actes que havien estat tradicionals. Hem de celebrar també el 20è aniversari des que una comissió es fa càrrec de l’organització amb el suport del Servei de Cultura de l’Ajuntament. Cal agrair-li que un esdeveniment amb tan poc arrelament a Vilafranca s’hagi convertit en molt popular i valorat. Hi ha gent que ho gaudeix molt”.

 

El tinent d’alcalde va agrair també la  participació de moltes entitats en l’extens programa d’actes d’aquests 9 dies de festa.

 

 

Dijous gras

 

El tret de sortida serà dijous 16 de febrer, Dijous Gras, a les 19h, amb l’Arribada de Sa Majestat el Rei Carnestoltes XXè i I de Vilafranca a la plaça Josep Anselm Clavé. Amb la seva Cort i la xaranga Tokintash, el Rei anirà cap a la plaça de la Vila per prendre l’Ajuntament i fer el pregó que donarà inici oficial al Carnaval 2023. En acabar, flashmob amb tothom qui s’animi a ballar i botifarra d’ou per al públic assistent a càrrec de l’Agrupació de Barbuts.

 

El mateix dijous, a les 22.30h, Cal Bolet es vestirà de gala per acollir la glamurosa cerimònia de projecció i entrega de premis del Curtnaval, el concurs de Curtmetratges del Carnaval. Es podran veure uns 15 curtmetratges fets a partir de la paraula clau “SobreviVINT”. Hi haurà tres premis: Premi de la Concubina dotat amb 200€ i escollit per la Comissió del Carnaval i dos premis més, escollits per votació popular, premi de la Serpentineta dotat amb un pernil i premi de la Iaia dotat amb una caixa de cava.

 

Divendres 17 de febrer la gresca continua amb l’Escorreguda de bars i el Ball de Gala en honor a SM el Rei Carnestoltes XXè i I de Vilafranca. A partir de les 20.30h al pati de l’Escorxador es vendran els tiquets al preu de 10 € (entrepà i cinc consumicions) de l’Escorreguda de bars que començarà a les 21h fent un recorregut per diferents establiments del centre de la vila amb el Rei-molc mòbil i els PD RAM. Arribats de nou a l’Escorxador, al voltant de les 23.30h, arrencarà el Ball de Gala del Rei Carnestoltes amb PD Sonia Heis i premis per a la millor disfressa de grup i la millor individual. 

 

Els dissabtes a Vilafranca toca anar de Mercat i aquest bon costum no es pot perdre i sobretot per Carnaval. Així doncs dissabte 18 de febrer, a les 12h, el Rei Carnestoltes i la seva Cort faran les tradicionals Matinades al Mercat acompanyats de la Banda de l’EMM M Dolors Calvet.

 

 

Activitats adreçades al públic infantil

 

I a la tarda arriba el torn dels més petits de la casa que tenen el seu propi Carnaval. A les 17h, a la plaça de la vila inici del Carnaval Infantil amb la sorollosa Despertada del Rei Carnestoltes per part dels infants i de la batukada de l’EMM M Dolors Calvet. Si Sa Majestat es desperta de la migdiada, cercavila-rua a peu pels carrers del centre fins a la plaça Jaume I on continuarà la festa amb l’espectacle infantil Carnestoltes a la lluna de la companyia Circ de jocs. En acabar, berenar per a tots els infants.

 

Enguany tots els moviments de lleure de la vila, GEP, MIV i Agrupament Escolta també participen en el Carnaval Infantil organitzant una activitat per als joves a partir de 1r d’ESO dels mateixos esplais que consisteix amb una cursa d’andròmines que farà un recorregut diferent i en paral·lel a la rua infantil, amb arribada a la plaça Jaume I.

 

Tots els dies de Carnaval estarà operativa una Gimcana familiar del Carnaval adreçada al públic infantil amb codis QR. El joc s’inicia a la plaça de la vila i per a participar-hi caldrà resoldre el primer enigma per poder trobar els altres punts i completar la gimcana. Els infants que la completin podran adreçar-se al Servei de Cultura (Escorxador, 21) de 9 a 14h i de 16.30 a 20.30h per recollir un petit obsequi del Carnaval. 

 

 

Vetlla i enterro

 

Després de quatre dies de tot tipus d’excessos i celebracions endarrerides, el Rei Carnestoltes deixarà aquest món per una causa que a hores d’ara es desconeix. Dimarts 21 de febrer, de 17.30 a 19h, s’instal·larà la capella ardent a la plaça de la Vila per vetllar el Rei de cos present, donar el condol a la desconsolada vídua i tota la comitiva del Carnestoltes. Hi haurà un taller de confecció de sardines per als infants.

 

Dimecres de cendra, dia 22 de febrer, es farà a les 18h la darrera vetlla i a les 19h sortirà el seguici fúnebre de la plaça de la Vila en direcció al parc Tívoli. La comitiva estarà formada per la Mort, els tabalers del Ball de Diables de Vilafranca, el fèretre del Rei Carnestoltes acompanyat de la Cort, la vídua i les ploraneres i la banda de l’EMM M Dolors Calvet.

 

Arribats al Tívoli s’oficiarà la cerimònia d’enterrament de SM el Rei Carnestoltes XXè i I de Vilafranca i es llegirà el seu testament. L’acte es tancarà amb la sardinada popular a càrrec de l’Agrupació de Barbuts.

 

 

Rua de carrosses i comparses

 

Els actes del Carnaval 2023 finalitzaran divendres 24 de febrer amb la tradicional rua de carrosses i comparses que començarà a les 20.30h des de l’avinguda Tarragona, cruïlla amb el carrer de Moja. La rua recuperarà el recorregut tradicional per l’avinguda Tarragona, passant pel lateral i per centre de la rambla de Sant Francesc, seguint per la rambla de Nostra Senyora i finalitzant per l’avinguda Barcelona. S’hi han inscrit un total de 26 carrosses i 8 comparses, amb una participació d’entre 2.800/3.000 persones disfressades.

 

Tal i com explicava Àngel Hom, la gran majoria de carrosses i comparses són de la comarca i 4 o 5 de les quals són de Vilafranca.

 

En acabar la rua, festa final de Carnaval a la Rambla de Sant Francesc amb el PD Jordi Rivas.

 

El Carnaval de Vilafranca està organitzat per la Comissió de Carnaval i el Servei de Cultura amb la col·laboració de l’EMM M Dolors Calvet, l’Agrupació de Barbuts, Els 3 Mosqueters, el Ball de Diables, el MIV, el GEP, l’Agrupament Escolta i l’Escola de Dansa Assumpta Trens.